Søppelplasten i havet (Innbundet)

Forfatter:

og

Aktuelt tema!

Søppelplasten i havet skildrer hvordan havet, sjøfuglenes matfat, er i ferd med å bli en søppeldynge. Når forskere undersøker døde havhester som skylles opp på strendene, finner de plast i magene deres. Slik varsler fuglene om at det er altfor mye plastsøppel i sjøen.

Heldigvis kan vi sammen og hver for oss hjelpe havhesten og de andre sjøfuglene, og rundt om i verden har mange allerede tenkt ut smarte oppfinnelser og løsninger.

Tankevekkende og spennende bok

Forfatter: og
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2016
Antall sider: 56
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202523671
Kategori: Faktabøker
Alder: 6 - 14
Omtale Søppelplasten i havet

Plast - et stort problem!

Havhesten varsler oss om at det er for mye plast i havet. Den er ingen dykker og spiser maten sin i havoverflaten. Plastbiter flyter omkring og ligner maten den synes best om. Ørsmå biter havner i magesekken og tar opp plass for småfisk og krepsdyr. Ni av ti havhester har plast i magen. Papir og epleskrotter løser seg raskt opp i sjøen, men det gjør ikke plast. En bærepose går i oppløsning etter 10 til 20 år, det tar 450 år for en plastflaske og 600 år for et fiskesnøre.

Vi lager mer og mer plast for hvert år som går. Forskere tror at omtrent 100 millioner tonn flyter omkring. Avfallet føres av gårde med havstrømmene og fordeles over hele kloden. Om 30 år blir det mer plast enn fisk i havet om vi fortsetter å dumpe like mye som nå. Mer enn en million sjøfugler dør hvert år fordi de spiser plast eller blir sittende fast i garnrester og fiskesnører. Havskilpadder jafser i seg bæreposer og tror det er maneter, plasten blir sittende i halsen og de kveles. Omtrent 100 000 sel dør hvert år fordi de vikler seg inn inn i reip og liner som skjærer inn i hudlaget. Selv hvaler fanges av nøter og garn i drift, og de digre dyrene dør også fordi de ikke klarer å fordøye all plasten de sluker.
I Stillehavet, mellom Japan og USA, driver en enorm søppeldynge omkring. Jordens omdreining og havstrømmene presser avfallet sammen til en giftig suppe tre ganger større enn Spania og Portugal, og det fins ytteligere fire slike søppelflak. Alt dette kan du lese mer om i denne tankevekkende og spennende boka full av fotografier.

Til toppen

Andre utgaver

Søppelplasten i havet
Bokmål Nedlastbar lydbok 2016

Flere bøker av Kirsti Blom og Geir Wing Gabrielsen: